måndag, februari 23, 2009

Onko RKP jo taakka kaksikielisyydelle?

En mycket läsvärd ledare i dagens Ilkka. Redaktören tar upp problemet med Folktingets tandlöshet och Stefan Wallins återkommande krior att det som är emot partiet är emot den svenskspråkiga befolkningen. Så tänker inte den vanliga finländaren men tydligen Stefan Wallin & Co. Ledaren påminner helt riktigt att Sfp har ingen ensamrätt på det svenskspråkiga i detta land, långt ifrån. Ledaren för fram det faktum att idag är det inte fråga om att det svenska språket är hotat eller illa omtyckt utan faktum är att Sfp,s lokala status i sina kärnområden håller på att falla sönder.
Kaksikielisyys on ehdottoman kannatettava ja tavoiteltava asia. Se merkitsee sitä, että luontevilla alueilla hallinnon ja koulutuksen toimijat ovat kaksikielisiä. Silloin ne ovat riittävän elinvoimaisia palvelemaan molempiä kieliryhmiä. Sellaista politiikkaa ajamaan tosin tarvitaan eduskunnassa enemmistö. Pienen kielipuolueen voimin se ei onnistu. Eikä näy olevan halujakaan.
Mycket tydligare och riktigare går det inte att säga.

1 kommentar:

  1. Jaha nu e de kris i svenskfinland. Man springer till muuminmamman och ber om hjälp (så att man kan fortsätta på samma linje som förr). Man bara sjunker djupare i skiten. Fan anamma allt borde man göra själv.

    SvaraRadera