lördag, februari 21, 2009

Språkrasist eller självmordsbombare för svenska språket?

Under det senaste året har jag och många andra politiker förundrats över hur HSS medias ledning stilla tigande låter redaktören Kennet Myntti skriva allt mera nästan språkrasistiska och mot den finskspråkiga befolkningen förolämpande ledare i VBL. Flera av hans ledare går redan långt över gränsen för språkhets mot den finskspråkiga befolkningen. Håkan Nordman och Gustav Skuthälla har då äntligen sjungit ut det som även jag har påpekat. Det har gått för långt. Man blir bedrövad då man går in på Suomi 24 sidorna och ser den enorma skada som Myntti med sina skriverier orsakar hundratusentals vanliga finländare med svenska som modersmål. Det arbete som hela tiden förs av oss politiker i landets stora partier för att göra det svenska språket attraktivt och accepterat av den finskspråkiga befolkningen riskeras nu att raseras av Mynttis oövertänkta ledare. Magmas gallup visade trygga siffror för tillfället, svenskan är populär bland en stor del av de finskspråkiga, men de svänger nog snabbt i detta land ifall Myntti och hans gelikar får sin vilja igenom. Alla andra språk accepteras tydligen av Myntti förutom finskan. Tydligen är Myntti totalt omedveten om att hans skriverier för den Österbottniska ankdammen och en liten grupp språktalibaner, utnyttjas hänsynslöst av grupper som anser att svenskan skall avskaffas som landets andra officiella språk. Man sänder utvalda klart språkrasistiska delar av Mynttis ledare till tusentals anhängare som i sin tur fortsätter att kontakta sina bekanta. Vore det inte på tiden att HSS ledningen nu äntligen reagerar på detta ytterst allvarliga hot mot det svenska språket. Eller har ledningen samma fundamentalistiska åsikter som Myntti. Annars blir nog resultatet att Myntti spränger sig själv tillsammans med några hundra tusen svenskspråkiga finländare. Det är tydligen som språklig martyr Kennet Myntti vill bli ihågkommen. Kanske det börjar bli aktuellt att starta upp en äkta politisk neutral tvåspråkig tidning i Finland. Prenumeranter torde finnas i överflöd. Detta torde ju också lösa problemet vart vårt svenska press-stöd skulle styras i framtiden.

1 kommentar:

  1. Hej.
    Läser i dagens ÖT en notis från FNB och citerar därifrån Migrationsminister Astrid Thors: "Å andra sidan kan man inte heller se ... vissa invandrargrupper som problem. De primära orsakerna till att folk söker sig till Finland är arbete, kärlek och studier."

    Ok. I den bästa av världar är det säkert så. Men hur ser det ut i dagens Finland? Jag menar det finns ju statistikuppgifter att tillgå på hur det under årens lopp utfallit för s.k. "gamla" invandrare. Kontrollera t.ex. arbetskraftsmyndigheternas uppgifter gällande långtidsarbetslösa arbetssökande, inom arbetskraftspolitiska åtgärder sysselsatta (kortare vikariat, sysselsättningskurser osv.), uppgifter från Folkpensionsanstalten på vem som åtnjuter sociala förmåner i form av utkomststöd o.a. bidrag, brottsstatistik etc.

    SvaraRadera